Upínání úkosovaček trubek

4 min.
V posledním článku jsme si vysvětlili, co je to úkosování obecně, částečně jsme se zaměřili na úkosování trubek. V tomto článku se dozvíme o rozdílech v různých způsobech upínání trubkových úkosovaček a také informace o tom, kdy se hodí zvážit použití automatického upínacího systému.

Upínání úkosovaček trubek

Existují dva základní typy upínání úkosovačky na trubku: vnitřní a vnější. Dnes si řekneme něco o vnitřním upínacím mechanismu. Většina stojů s vnitřním upínáním, vyrobených společností BEVEL, používá tři upínací čelisti, které jsou umístěny v kuželové vnitřní hřídeli s vnitřním závitem, který se slouží pro roztažení upínacích segmentů do trubky. Tohoto upevnění můžeme dosáhnout buď manuálně, nebo automaticky za použití tlakového vzduchu.

Pojďme se nejdříve podívat na manuální upínací systém. Manuální systém je běžná volba pro většinu strojů z naší řady. Jak můžete vidět na videu, upíná se manuálně, a to otáčením matice, která otáčí vnitřní část hřídele. Ta tlačí upínací segmenty ven, až se nakonec dotáhnou k trubce. Za předpokladu, že budou dodrženy určené postupy, se tento systém dokáže sám vycentrovat. Po dokončení úkosování musí být stroj opačných postupem odepnut. Ačkoliv to může znít trochu komplikovaně, upnutí a odepnutí se provádí pouze za pomoci jedné matice. Tento způsob je vhodný pro většinu uživatelů pro každodenní použití. Tento způsob je vhodný v případě úkosování v případě úkosování malého množství úkosovaných trubek nebo v případě různých průměrů trubek.

poloAutomatický a automatický upínací systém

Další volbou je použití poloautomatického upínacího systému. Tento systém lze použít na všechny velikosti úkosovaček s pneumatickým motorem až do 203 mm: LITEA, RAX, 4PACT, ENERGLIX, SHAVEDGER. Pracuje podobným principem jako manuální upínání, což upne úkosovačku v trubce. Pro odepnutí ukosovačky se musí tento proces provést v opačném směru. Mnohem rychlejší je použití samoupínacího zařízení. Samoupínací zařízení roztáhne upínací segmenty jediným pohybem ovládací páčky a upnutí k trubce bude dosaženo asi za 5 sekund. Stejný čas bude potřeba na odepnutí. Tento systém šetří čas. Upínacím zařízením mohou být vybaveny pouze úkosovačky s pneumatickým pohonem, protože upínací segmenty jsou roztahovány tlakovým vzduchem.

Nejrychlejší je použití automatického upínacího systému. Tento systém je vhodný zejména pro velké množství trubek se stejným průměrem. Po nastavení může operátor jednoduše vykonávat opakující se operace pomocí pedálového spínače a značně se zvyšuje rychlost operací díky automatickému upnutí, rotaci a úkosování. V tomto případě je praktické pověsit stroj na balancer. Díky tomu bude možné dokončit jednu operaci (upnutí + úkosování + odepnutí) za méně než minutu.