Úkosování: broušením vs. ručním frézováním

2 min.
V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi úkosováním pomocí broušení ruční bruskou a ručním frézováním a na jejich výhody a nevýhody.

Obecně se dá říci, že úkosování metodou broušení je forma obrábění, kdy se materiál odebírá pomocí tvrdého brusiva, například brusným kotoučem. Ač je tato technologie velmi rozšířená, v porovnání s metodou frézování je také mnohem zdlouhavější. Konkrétně, vytvoření 10mm úkosu ruční frézovací úkosovačkou brusič zvládne za 1 až 2 minuty, zatímco stejný úkos pomocí broušení by trval 15 až 25 minut.

Tato metoda je také značně geometricky nepřesná, kdy výsledná přesnost požadovaného úhlu a šířky pera je bruskou, ve srovnání s frézováním, nedosažitelná.

Co je také důležité zmínit, je množství a forma odpadu při broušení. Ten je jeho velkou nevýhodou, vzniká zde totiž poměrně velké množství kovového prachu, který snadno vniká do okolního prostoru včetně okolních strojů, ale také do plic. Naopak při frézování, odpad tvoří podstatně větší kovové popadavé třísky, které člověk nevdechne, jejich úklid není tak komplikovaný jako u brusného prachu a navíc jsou recyklovatelné.

Úkosování (ručním strojem)

Úkosování (broušením)

pracovní rychlost (10mm úkos)

1m/1-2min

1m/ 15 - 25 min

přesnost úhlu

velmi přesné

nepřesné

přesnost rozměrová

velmi přesné

nepřesné

odpad

popadavé kovové třísky

polétavý kovový prach

princip odběru materiálu

břitové destičky

brusné abrazivum

ekonomika provozu

vhodné pro pravidelnou práci cca 5m a více týdně

vhodné pro zřídkavou a jednorázovou práci

hmotnost

srovnatelná

srovnatelná