Úkosování: broušením vs ručním frézováním

Publikováno 16. 12. 2021

V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi úkosováním pomocí broušení ruční bruskou a ručním frézováním a na jejich výhody a nevýhody.

Obecně se dá říci, že úkosování metodou broušení je forma obrábění, kdy se materiál odebírá pomocí tvrdého brusiva, například brusným kotoučem. Ač je tato technologie velmi rozšířená, v porovnání s metodou frézování je také mnohem zdlouhavější. Konkrétně, vytvoření 10mm úkosu ruční frézovací úkosovačkou brusič zvládne za 1 až 2 minuty, zatímco stejný úkos pomocí broušení by trval 15 až 25 minut.

Tato metoda je také značně geometricky nepřesná, kdy výsledná přesnost požadovaného úhlu a šířky pera je bruskou, ve srovnání s frézováním, nedosažitelná.

Co je také důležité zmínit, je množství a forma odpadu při broušení. Ten je jeho velkou nevýhodou, vzniká zde totiž poměrně velké množství kovového prachu, který snadno vniká do okolního prostoru včetně okolních strojů, ale také do plic. Naopak při frézování, odpad tvoří podstatně větší kovové popadavé třísky, které člověk nevdechne, jejich úklid není tak komplikovaný jako u brusného prachu a navíc jsou recyklovatelné.

Úkosování (ručním strojem) Úkosování (broušením)
pracovní rychlost (10mm úkos) 1m/1-2min 1m/ 15 - 25 min
přesnost úhlu velmi přesné nepřesné
přesnost rozměrová velmi přesné nepřesné
odpad popadavé kovové třísky polétavý kovový prach
princip odběru materiálu břitové destičky brusné abrazivum
ekonomika provozu vhodné pro pravidelnou práci cca 5m a více týdně vhodné pro zřídkavou a jednorázovou práci
hmotnost srovnatelná srovnatelná

Kontaktujte nás s poptávkou či dotazem